Octubre. (Per descarregar)
LA CASTANYADA
La tardor és sinònim de fulles seques caigudes dels arbres i …
castanyes! Aquest és el fruit típic d’aquesta època i, tot i que es poden
menjar durant tota la temporada, hi ha una nit que no poden faltar: la nit
d’abans de Tot Sants.
Els orígens d’aquesta festivitat van íntimament lligats al dia de Tot Sants.
Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.
Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.
Amb la tardor arribava el fred i la gastronomia s’adaptava a les
necessitats. Les castanyeres surtien als carrers de tots els pobles, viles i
ciutats; a les seves parades començaven a torrar les castanyes,
sempre acompanyades pels moniatos,
el segon ingredient principal d’aquesta celebració. Qui no recorda a les
castanyeres de quan érem petits? Els nostres fills tenen o tindran una imatge
molt allunyada dels records dels seus pares: normalment eren senyores grans,
tapades amb un mocador al cap i amb faldilles llargues. Mentre torraven les
castanyes, amb el fred que feia, aprofitaven per escalfar-se les mans.
I aquesta també és la nit dels panellets..Aquests també tenen un vincle molt estret
amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es
feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l’àpat
que es feia després de la mort d’ algú de la família.
Actualment, però, la castanyada és una festa en la que amics i
familiars es troben per passar-s’ho bé i fer un bon sopar que per postres
tindrà castanyes i moniatos, i evidentment també panellets
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada